Leerlingbegeleiding

Structuur leerlingbegeleiding en passend onderwijs

Basisondersteuning

Alle leerlingen die op school zitten, hebben op een of andere manier begeleiding nodig. De mate waarin kan per leerling verschillen. De begeleiding kan gericht zijn op schoolprestaties, maar ook op de sociale (-emotionele) ontwikkeling.

Er zijn veel personen betrokken om de begeleiding van onze leerlingen vorm te geven: van docenten en decanen tot professionele interne ondersteuningscoördinatoren en externe zorgbegeleiders.

  • De mentor /coach speelt een centrale rol en heeft oog en oor voor het welbevinden, de studievoortgang en de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen. De mentor bewaakt de sfeer in de klas en begeleidt de klas bij allerlei activiteiten. Hij of zij is de spil in de ondersteuningsstructuur, speelt een rol in de te maken studiekeuzes (loopbaanoriëntatie en begeleiding) en is het eerste aanspreekpunt voor de leerling en de ouders, verzorgers.
  • De vakleerkrachten delen hun observaties, ervaringen en gedachten met elkaar en met de mentor.
  • De leerlingcoördinator ondersteunt de mentoren en teamleiders in de begeleiding van de leerlingen en/of bij oudergesprekken. Hij monitort bepaalde processen en schakelt met de ondersteuningscoördinator als uit de monitoring blijkt dat meer ondersteuning nodig is.
  • De teamleider coördineert in samenwerking met de leerlingcoördinator (en de ondersteuningscoördinatoren) de leerlingenzorg binnen het team en is na de mentor en leerlingcoördinator het aanspreekpunt voor leerlingen en ouders.
  • De decaan coördineert de loopbaanoriëntatie, die onderdeel uitmaakt van het lesprogramma. De decaan organiseert mogelijkheden voor bezoek aan studie- en beroepenvoorlichting. Tevens adviseert de decaan leerlingen bij de keuze van de richting in de bovenbouw als de leerling specifieke vragen omtrent vervolgopleidingen heeft.
  • De vertrouwenspersonen zijn geschoold om leerlingen, docenten en ouders ondersteuning te bieden bij bijzondere problemen en om hulp en advies te geven in geval van klachten.
  • De ondersteuningscoördinatoren hebben specialistische kennis van leerling-problematieken. Zij adviseren de mentoren, leerlingcoördinatoren en docenten bij vragen over de begeleiding van de leerlingen. Tevens zijn zij voor leerlingen en ouders het aanspreekpunt als het gaat om specialistische begeleidingsvraagstukken.
  • Externe zorgspecialisten zijn mensen die vanuit een andere organisatie nauw samenwerken met de school. Denk hierbij aan de schoolverpleegkundige (vanuit de GGD) óf aan de Jeugdbegeleider Op School (vanuit JOS).
  • De Begeleiders Passend Onderwijs (BPO’ers) begeleiden de leerlingen die meer intensieve begeleiding nodig hebben. In de basisondersteuning hebben zij een adviserende rol over aanpak van problematieken naar betrokken medewerkers.


Vormen van begeleiding

Leerlingen kunnen door verschillende oorzaken moeilijkheden ondervinden bij het leerproces, zoals bijvoorbeeld dyslexie of faalangst. Op grond van testen, observatie en bespreking in het docententeam wordt vastgesteld welke leerlingen in aanmerking komen voor hulp en/of begeleiding. De mentor en/of de ondersteuningscoördinator overlegt hierover met de ouders en de leerling.

In het eerste leerjaar wordt, indien nodig, getoetst welke leerlingen problemen hebben met lezen en spellen. Bij ernstige, mogelijk structurele taalproblemen adviseert de orthopedagoog van de school ouders onderzoek te laten doen naar dyslexie en/of over het inschakelen van externe professionele hulp. Indien er sprake is van (een sterk vermoeden van) dyslexie wordt op basis van de onderzoeksresultaten door de orthopedagoog van de school een faciliteitenkaart gemaakt, waarop vermeld staat op welke compenserende maatregelen de leerling recht heeft. De leerling heeft op deze manier deze adviezen altijd bij zich, voor zichzelf en voor de docenten. De officiële dyslexieverklaring geeft ook recht op extra faciliteiten tijdens examens.

Voor een aantal vakken kunnen incidenteel extra steunlessen worden ingeroosterd, bijvoorbeeld voor de basisvaardigheden rekenen en taal. Deze lessen dienen om achterstanden bij klassen of groepen weg te werken. Voor deze steunlessen geven de vakleerkrachten gerichte opdrachten, vakinhoudelijk en in tijdsduur. Voor individuele achterstanden gelden maatwerktrajecten die in overleg met de vakdocenten, ondersteuningscoördinator en/of leerlingcoördinator en mentor worden vastgesteld.

Elke locatie kent een aanbod van speciale lessen gericht op het aanleren van vaardigheden die leerlingen nodig hebben. Denk hierbij aan studievaardigheidslessen en lessen die betrekking hebben op specifieke vaardigheden zoals leren plannen, faalangstreductie, omgaan met dyslexie en sociale vaardigheden. Het aanbod verschilt per locatie en per schooljaar. Meer hierover is te lezen in het locatie-gebonden deel van deze schoolgids.

Tijdens de schoolperiode vinden er regelmatig besprekingen plaats waarin de voortgang van leerlingen wordt gemonitord. Tijdens deze besprekingen vindt afstemming plaats over welke vervolgstappen al dan niet nodig zijn voor een leerling.


Jeugdondersteuning op school

School en jeugdhulpverlening zijn meer gericht gaan samenwerken om bij stagnatie in de ontwikkeling van een leerling snel te kunnen handelen. Vroegtijdig signaleren en preventieve hulpverlening zijn hierbij kernbegrippen. Vanuit Jeugdhulp zijn daarom mensen binnen de scholen actief om deze jeugdhulpverlening direct te kunnen bieden: de JOS-medewerkers. De hulpverlening richt zich zowel op het adviseren van medewerkers binnen de school als op de jongere zelf. De JOS-medewerker verleent hulp aan leerlingen die bijvoorbeeld moeite hebben met sociale vaardigheden of als er een lastige zaken zijn in de thuissituatie. In ongeveer 10 begeleidingsgesprekken wordt er gewerkt aan de ondersteuningsvraag van de leerling. Dit gebeurt altijd in samenspraak met ouders.

JEUGDGEZONDHEIDSZORG OP SCHOOL

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) begeleidt de groei en ontwikkeling van jeugdigen van 0-19 jaar. Aan iedere school is een vast team van de jeugdgezondheidszorg verbonden. Leerlingen kunnen bij de jeugdverpleegkundige terecht met vragen over hun lichamelijke gezondheid en over andere dingen die hen bezighouden, zoals leefstijl, seksualiteit en vriendschap. De JGZ kan ook ondersteuning bieden bij leerlingen die (langdurig of frequent) ziek zijn en daardoor onderwijs missen.

In de onderbouw van het voortgezet onderwijs vullen alle leerlingen een vragenlijst in over hun gezondheid en welbevinden. Naast het meten en het wegen van de leerling, heeft de leerling een gesprek met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts.

In de bovenbouw vullen alle leerlingen een digitale gezondheidsvragenlijst in. Op grond van de uitkomst van de vragenlijst kan de leerling een (digitaal) advies krijgen of een uitnodiging voor een gesprek met de jeugdverpleegkundige om samen de resultaten te bespreken. Ook kunnen jongeren uitgenodigd worden om deel te nemen aan een groepsvoorlichting. De Jeugdgezondheidszorg werkt daarbij samen met Kwadraad en Jeugdmaatschappelijk werk. Jongeren kunnen ook zelf een afspraak maken voor een gesprek met de jeugdverpleegkundige.

Alle gesprekken met de jeugdverpleegkundige of jeugdarts zijn vertrouwelijk. Er wordt met niemand anders over de jongere gesproken zonder dat de jongere het zelf weet. Indien nodig overlegt de jeugdverpleegkundige of jeugdarts met de docent, huisarts of andere instanties. Dit gebeurt altijd met toestemming van de leerling en de ouder/verzorger.

De JGZ geeft de school adviezen over veiligheid, infectieziekten, omgaan met elkaar, pesten, voeding, beweging, genotmiddelen, seksualiteit en dergelijke. De JGZ ondersteunt de school bij het uitvoeren van gezondheidsprojecten.

De school kan u informeren over de naam en bereikbaarheid van de jeugdverpleegkundige of de jeugdarts. U kunt ook rechtstreeks contact opnemen met het secretariaat JGZ van de GGD Hollands Midden via telefoonnummer 088 – 308 3200 of een email te sturen naar: infojgzgouda@ggdhm.nl.


Vertrouwenspersoon

De mentor/coach is altijd het eerste aanspreekpunt voor de leerling. Mochten er zaken zijn die lastig met de mentor/coach te bespreken zijn, dan kunnen leerlingen deze met een vertrouwenspersoon bespreken. Beide locaties hebben eigen vertrouwenspersonen. Op Antoniusmavo XL zijn dat mevrouw Alice Nederhoff en de heer Jos van Bijsterveld. Op het Antoniuscollege Gouda zijn dat mevrouw Ageeth Offereins en de heer Maarten Kruijt en voor de ISK Ilonka Hoekstra. Leerlingen kunnen bij hen langslopen of een bericht sturen via Teams.


EXTRA ONDERSTEUNING

Als er bij een leerling sprake is van een grotere ondersteuningsvraag, wordt de leerling aangemeld bij de ondersteuningscoördinator. Deze onderzoekt welke problemen er spelen en beziet welke hulp door de school geboden kan worden. Dit gebeurt in overleg met ouders en leerling. Indien nodig, wordt een groot overleg (Flex-ZAT) georganiseerd. Aan dit overleg nemen verschillende partijen deel: betrokkenen van de school, de ouders en de leerling, de onderwijsspecialist van het Samenwerkingsverband (SWV) en een gezinsspecialist vanuit het Sociaal Team en/of de jeugdconsulent van de gemeente Gouda. Afhankelijk van de hulpvraag kunnen ook andere betrokkenen aanschuiven, bijvoorbeeld de leerplichtambtenaar of de jeugdverpleegkundige. Door de leerling te laten aanschuiven, kan de leerling zelf meepraten over de benodigde ondersteuning.

Hulpverlening kan plaatsvinden:

  • Binnen school met begeleiding vanuit het interne ondersteuningsteam, dan wel vanuit de jeugd- hulpverlening
  • Buiten school via de ambulante jeugdhulpverlening, bureau Jeugdzorg, GGZ, enzovoort
  • Buiten school via plaatsing op een andere school of een andere vorm van onderwijs.

Een goede samenwerking tussen school en ouders is van groot belang. Daarom worden ouders en leerling vanaf het begin betrokken bij de eventuele onderwijsaanpassingen en het ondersteuningstraject en verwachten wij van hen dat zij met de school willen samenwerken om te zorgen dat een leerling zich optimaal kan ontwikkelen. Deze samenwerking houdt o.a. zowel in dat ouders/verzorgers ons informeren over zaken uit de thuissituatie die van invloed zijn op het onderwijsleerproces van de leerling als ook dat ouders/verzorgers bereid zijn om met de school samen op te trekken in de begeleiding van de leerling.

De extra ondersteuning aan de leerling wordt vastgelegd in een Ontwikkelingsperpectiefplan (OPP), dat in overleg met de ouders/verzorgers en leerling wordt vastgesteld.

Indien de extra ondersteuning binnen de school niet toereikend blijkt, kan er in overleg tussen ouders en school en het onderwijsloket van het samenwerkingsverband in onze regio geconcludeerd worden dat er speciale ondersteuning of een verwijzing naar het voortgezet speciaal onderwijs nodig is.

Hoe een en ander in zijn werk gaat, kunt u het beste lezen op de website van het samenwerkingsverband: www.swv-vo-mhr.nl. 

Instanties


Ouder en jeugdsteunpunt passend onderwijs

Voor alle vragen over Passend Onderwijs kunt u natuurlijk terecht op school. Daarnaast vindt u ook informatie over Passend Onderwijs bij het ouder- en jeugdsteunpunt Midden-Holland en Rijnstreek. Denk aan informatie over:

  • Wat is een samenwerkingsverband?
  • Wat is zorgplicht?
  • Wat kan ik doen als mijn kind extra zorg nodig heeft?
  • Hoe wordt er samengewerkt met gemeenten?
  • Hoe werkt leerlingenvervoer?

Als u er niet uitkomt, of u wilt graag iets overleggen, dan kunt u contact opnemen met het samenwerkingsverband: www.steunpunt-middenholland-rijnstreek.nl


Het centrum voor jeugd en gezin

Het Centrum voor Jeugd en Gezin is de plek waar kinderen, jongeren tot 23 jaar en hun ouders terecht kunnen voor al hun vragen op het gebied van opgroeien en opvoeden. U kunt binnenlopen tijdens de openingstijden, bellen met de CJG-advieslijn (088 – 254 23 84) of de website www.cjggouda.nl bezoeken.

De school werkt nauw samen met het CJG/Sociaal Team met betrekking tot de begeleiding van leerlingen. De meest voorkomende vormen van samenwerking staan hieronder beschreven. 

Bureau leerlingzaken

In Nederland kennen we de Leerplichtwet. Daarin staat beschreven dat leerlingen verplicht zijn tot hun 18e jaar naar school te gaan; leerlingen zijn kwalificatieplichtig tot ze 23 jaar zijn.

Bureau Leerlingzaken ziet toe op de handhaving van de Leerplichtwet. De leerplicht- en kwalificatieambtenaren werken samen met de school om de deelname aan het onderwijs voor alle leerplichtige leerlingen te bevorderen en ontsporingen in de schoolloopbaan te voorkomen.

De school heeft voor elke locatie een verzuimprotocol. Daarin staat beschreven hoe de ouders afwezigheid van hun kind aan de school moeten melden en welke acties wij als school ondernemen als blijkt dat een leerling frequent afwezig is of ongeoorloofd verzuimd heeft.

Bureau leerlingzaken Gouda
Postbus 1086
2800 BB Gouda
0182-588 586

E-mail: info@leerlngzakenmh.nl
Website: www.leerlingzakenmh.nl


TOEZICHT VOORTGEZET ONDERWIJS

Iedere leerling heeft recht op goed onderwijs. Daarom staat in de wet beschreven waar het onderwijs tenminste aan moet voldoen. De onderwijsinspectie ziet erop toe of het onderwijs dat door de school geboden wordt van voldoende kwaliteit is en stimuleert besturen en scholen om hun ambities waar te maken. Daarnaast bekijkt de inspectie of scholen voldoen aan de wet- en regelgeving en of zij hun financiën op orde hebben.

Om deze taak uit te kunnen voeren doet de onderwijsinspectie periodiek onderzoek. Dit onderzoek kan plaatsvinden tijdens bezoeken aan schoolbesturen en tijdens bezoeken aan scholen. De uitkomsten van dit onderzoek worden weergegeven in een rapportage.

Toezicht Voortgezet Onderwijs
Postbus 2730
3500 GS Utrecht
Website: www.onderwijsinspectie.nl



LOKET ONDERWIJSINSPECTIE

Heeft u zorgen of klachten over het onderwijs, dan kunt u een melding doen bij het loket van de Onderwijsinspectie. Dat kan via een contactformulier óf via de telefoon.

Loket Onderwijsinspectie
Link naar het Contactformulier.
Telefoon klantcontact: 0900-6696060 (iedere werkdag van 09.00-16.30 uur)
Website: www.onderwijsinspectie.nl/contact


VERTROUWENSINSPECTEUR

Bij vragen of klachten over seksueel misbruik en seksuele intimidatie op school kan de leerling zich naast de schoolleiding of de vertrouwenspersoon ook wenden tot de vertrouwensinspecteur. Deze is op alle werkdagen tijdens kantooruren (08.00-17.00 uur) te bereiken op het telefoonnummer 0900 - 11 13 111.

Document Bevorderings- en Instroomrichtlijnen

Bevorderen en zittenblijven

In het document: Bevorderings- en Instroomrichtlijnen vindt u alle informatie over de bevordering en instroom. De bevorderingsrichtlijnen worden ieder jaar geëvalueerd en mogelijk aangepast.

Leerlingvolgsysteem Somtoday en Catwise

De vorderingen van de leerlingen worden nauwgezet gevolgd door het geven van feedback in de lessen en via Catwise, gevalideerde toetsen, (formatief en summatief), schriftelijke en mondelinge overhoringen, praktische opdrachten, werkstukken en verslagen.

In het leerlingreglement per locatie staan de afspraken over toetsing. De docenten voeren de cijfergegevens in ons digitale cijferregistratiesysteem Somtoday. Via het ouderportaal hebben leerlingen en ouders op elk moment inzage in die resultaten. Tijdens rapportvergaderingen wordt de studievoortgang besproken.

De studievoortgang en het daarbij behorende oordeel rondom het niveau van de leerling wordt besproken op basis van de volgende indicatoren:

  • Basisschooladvies
  • CITO VAS toetsen die wij in de onderbouw afnemen
  • Resultaten van de periode/schooljaar en werkhouding/inzet van de leerling

Aan het eind van het schooljaar wordt beslist wat het beste vervolgtraject zal zijn. Dit gebeurt onder verantwoordelijkheid van de teamleider, samen met de leerlingcoördinator en mentor. Samen met het docententeam doen en aan de hand van de bevorderingsrichtlijnen wordt voor elke leerling een voorstel gedaan. 

De school licht de leerlingen en ouders regelmatig in over de studieresultaten via: 

  • inzage in Somtoday
  • mentorbrieven
  • (tussen)rapporten
  • feedback van de vakdocenten/coach vanuit Catwise.nl (via Somtoday)
  • driehoeksgesprekken

Leerlingen worden uiteraard niet alleen cijfermatig gevolgd. Er wordt o.a. ook gelet op interesse en motivatie, inzicht, concentratie, mogelijke beperkingen, werkhouding en zelfstandigheid. Dat kan leiden tot het opstellen van een handelingsplan. Ouders en leerling worden bij het opstellen van de handelingsplannen betrokken.

Leerlingen kunnen de app Somtoday Leerling downloaden. Dit is een beperkte weergave van de cijfers en het huiswerk. Om verder vooruit te kijken, naar bijvoorbeeld huiswerk of toetsen, kan de leerling of ouder inloggen via de website van school. Somtoday is te vinden bovenaan de website.

Link: Uitleg voor Iphone
Link: Uitleg voor Android

CATWISE

Wij gebruiken de tool Catwise om leerlingen feedback te laten krijgen van hun vakdocent. Dat gebeurt drie keer per jaar. Soms vraagt een docent een leerling een plan van aanpak te maken. Op basis van de feedback vinden er een aantal keer per jaar driehoeksgesprekken plaats.