Leerlingbegeleiding

Ondersteuning en het Schoolondersteuningsprofiel

In het schoolbrede deel van de Schoolgids staat beschreven hoe de structuur van onze leerlingbegeleiding is vormgegeven. Elke locatie kent echter haar eigen specifieke ondersteuningsaanbod. Hoe dat aanbod er voor Antoniusmavo XL uitziet, wordt hier beschreven.

Basisondersteuning

Iedere leerling op Antoniusmavo XL heeft een coach. De coach heeft een belangrijke rol in de begeleiding van de leerling:

  • De coach is het eerste aanspreekpunt voor leerlingen en ouders.
  • De coach monitort hoe het met de leerling op school gaat.
  • Tijdens het coachuur bespreekt de coach met de leerling wat goed gaat en wat beter kan.
  • De coach adviseert de leerling bij het invullen van de flexuren, rekening houdend met de doelen en prestaties van de leerling.
  • Tijdens driehoeksgesprekken stemt de coach met leerling en ouders af welke leerpunten voor de leerling belangrijk zijn.

Lichte ondersteuning
Naast de begeleiding van de coach biedt de school ook lichte ondersteuning aan. Welke leerlingen hiervoor in aanmerking komen, wordt bepaald door de school. De doelstelling en de duur van deze lichte ondersteuning wordt vooraf met leerling en ouders besproken.

De lichte ondersteuning is gericht op het door de leerling leren omgaan met bepaalde problematieken. Denk hierbij aan:

  • Leren leren/leren plannen
  • Steunlessen basisvaardigheden
  • Een faciliteitenkaart
  • Omgaan met faalangst
  • Gesprekken met jeugdondersteuner op school
  • Enkele gesprekken met de ondersteuningscoördinator/begeleider passend onderwijs

Extra ondersteuning

Als uit rapportages (bij aanmelding) en/of uit het functioneren van de leerling in de school blijkt dat een leerling meer ondersteuning nodig heeft dan vanuit de basis- en lichte ondersteuning aangeboden wordt, wordt in het ondersteuningsteam besproken of het inzetten van het arrangement ‘Begeleiding op maat’ nodig is. Dit extra arrangement is bedoeld voor leerlingen met zwaardere psychische-/gedragsproblematiek en/of een lichamelijke beperking/ernstige ziekte waarbij de problemen zich (meestal) op meerdere leefgebieden voordoen.

Het arrangement ‘Begeleiding op maat’ wordt ingezet na afstemming met de teamleider, de ondersteuningscoördinator, de coach, de leerling en de ouders. Ook kan het zijn dat voorafgaand aan de inzet van dit extra arrangement er een Flex-ZAT plaatsvindt. Het Flex-ZAT is een breder overleg waarbij naast de leerling, ouders en intern betrokkenen ook externe deskundigen meedenken over welke inzet helpend is om te zorgen dat de leerling binnen het reguliere onderwijs succesvol kan zijn.

Hoe de begeleiding exact vorm krijgt binnen de mogelijkheden van de school, op welke ondersteuningsvragen de begeleiding zich specifiek zal richten en welke materialen hierbij benodigd zijn, wordt gezamenlijk afgestemd. We werken in dit proces nauw samen met betrokken externe ketenpartners.

De afspraken worden vastgelegd in het OntwikkelingsPerspectiefPlan (OPP). De leerling denkt zelf mee, de ouders ondertekenen het handelingsplan. Zo is voor iedereen duidelijk wat de ondersteuningsvraag is en wat het te bereiken ontwikkelingsdoel is.

Als het OPP is opgesteld, gaat de ondersteuningscoördinator of de Begeleider Passend Onderwijs (BPO’er) aan de slag met de ondersteuningsvraag van de leerling. Deze begeleiding kan vorm krijgen door:

  • Begeleidingsgesprekken met de leerling, individueel of in een kleine groep
  • Individuele begeleiding op vaardigheden
  • Leerling observeren in de lessituatie
  • Ondersteuning van de leerling in de lessituatie
  • Instrueren van de coach/de docent/het docententeam over de benodigde aanpak
  • Communiceren over en afstemmen van voortgang en afspraken tussen school, leerling, ouders en betrokken hulpverleners

Het kan zijn dat een leerling tijdelijk extern (buiten de school) onderwijs volgt. Ook voor deze leerlingen wordt er een OPP opgesteld. De begeleidingsafspraken met de externe instantie maken deel uit van het OPP.

Het OPP geldt voor één schooljaar. Tijdens het schooljaar vindt er een tussenevaluatie plaats om te bezien of de gemaakte afspraken in het OPP werken. Aan het einde van het schooljaar is er een eindevaluatie waarbij wordt bepaald of de leerling het volgende schooljaar weer extra ondersteuning middels een OPP nodig heeft óf dat de doelen uit het OPP voldoende bereikt zijn en dus de extra ondersteuning kan worden afgerond. De ondersteuningscoördinator of BPO’er nodigt de ouders en leerling uit voor de evaluaties. In specifieke situaties kan de evaluatie van het OPP plaatsvinden tijdens een Flex-ZAT.

Grenzen aan de begeleiding
Binnen het extra arrangement ‘Begeleiding op maat’ is er ruimte voor maatwerk, maar er zijn ook grenzen aan wat we als school kunnen bieden en organiseren. Daarom gelden de volgende kaders waarbinnen de begeleiding zal worden geboden:

  • De in te zetten begeleidingstijd is in principe 1 uur per week per leerling. Binnen deze tijd zal dus de begeleiding worden vormgegeven (deze tijd betreft niet alleen de leerling-contacttijd, maar is inclusief alle hierboven beschreven activiteiten). De daadwerkelijke beschikbare begeleidingstijd hangt tevens af van het aantal leerlingen binnen de school met een extra ondersteuningsvraag in relatie tot het aantal beschikbare BPO’ers.
  • Het uitgangspunt is dat de leerling in de klassensetting moet kunnen functioneren (al dan niet tezamen met individuele maatwerkafspraken) en dat de tijd van de docent en de coach evenredig verdeeld wordt over alle leerlingen in de klas. Het volgen van extern onderwijs is altijd tijdelijk en gericht op het laten terugkeren van de leerling naar de reguliere onderwijssetting.
  • Er is geen mogelijkheid voor het aanbieden van individueel onderwijs en/of bijles.
  • De begeleiding die aangeboden of georganiseerd kan worden, is begeleiding die valt onder de taak van school/de verantwoordelijkheid van het onderwijs.
  • De wens van een (over)plaatsing van een leerling in/naar een specifieke klas is in de basis niet te organiseren. Waar ruimte is, zal – afhankelijk van de specifieke ondersteuningsvraag van de leerling in relatie tot de groepssamenstelling – worden gekeken naar de mogelijkheden. De teamleiding neemt hier een definitieve beslissing in.
  • De leerling (en ouders) hebben de ambitie te willen leren en de doelen in het OPP te bereiken. Mocht blijken dat een leerling – ondanks de ingezette interventies – langdurig niet in staat is de onderwijsdoelen te behalen en/of zich (sociaal) voldoende te ontwikkelen om te kunnen deelnemen aan het reguliere onderwijsproces en/of mocht blijken dat de ouders in deze niet willen samenwerken met de school, dan zal er gekeken moeten worden naar een vervolgtraject buiten onze school.

Mening van leerlingen over het ondersteuningsaanbod

Elk schooljaar wordt het leerlingtevredenheidsonderzoek afgenomen onder al onze leerlingen. Vragen over de ondersteuning van de leerling op school maken deel uit van deze vragenlijst. Als de leerlingen minder tevreden blijken te zijn over de geboden ondersteuning, wordt daar in de school het gesprek over gevoerd, zowel met collega’s als met leerlingen. De ervaring is dat de uitkomst van deze gesprekken eerder leidt tot aanpassingen in de wijze van uitvoering van het beleid dan aan het aanpassen van het ondersteuningsbeleid zelf.

Het schoolondersteuningsteam

Binnen Antoniusmavo XL maakt de leerlingbegeleiding integraal onderdeel uit van het onderwijsproces. Het schoolondersteuningsteam bestaat uit ondersteuningscoördinatoren en begeleiders Passend onderwijs. Vanuit dit team wordt de ondersteuning gecoördineerd in samenwerking met de leerlingcoördinatoren. U kunt de coach benaderen als u vragen heeft over het ondersteuningsteam. Of direct contact opnemen met mevrouw Denise Pereboom-van Dijk: d.vandijk@carmelcollegegouda.nl

Leerlingbespreking / casusbespreking

Van elke leerling worden in ons leerlingvolgsysteem de vorderingen in gedrag, werkhouding en leerstofbeheersing bijgehouden. Omdat er continu sprake is van ontwikkeling en verandering, worden klassen en leerlingen regelmatig binnen het lerarenteam besproken tijdens de casusbespreking. De coach leidt deze bespreking. Zo wordt een actueel beeld verkregen van de vorderingen van de leerlingen en eventuele knelpunten. Samen bekijken we of onze aanpak goed is of dat we die moeten aanpassen.

Huiswerkbegeleiding en bijles

In samenwerking met Lyceo biedt het Antonius de mogelijkheid aan om op school huiswerkbegeleiding en bijles te volgen. Door de begeleiding van Lyceo kunnen we leerlingen ook na schooltijd blijven ondersteunen met de lesstof.

Huiswerkbegeleiding
Vindt uw kind het thuis lastig om zelfstandig aan de slag te gaan? Of heeft uw zoon of dochter moeite met huiswerk goed te plannen? Huiswerkbegeleiding van Lyceo kan hierbij helpen, gewoon op het Antonius! Samen met Tilburg University heeft Lyceo de Lyceo Leren Leren methode ontwikkeld voor het verbeteren en aanleren van studievaardigheden. De begeleiding wordt verzorgd door onze zorgvuldig geselecteerde begeleiders die dicht bij de belevingswereld van leerlingen staan en hen daardoor goed kunnen inspireren en motiveren.

Bijles
Kan uw zoon of dochter een extra steuntje in de rug gebruiken bij dat ene lastige vak? Lyceo biedt één-op-één bijles aan op het Antoniuscollege het vak waar de leerling net iets meer moeite mee heeft! Een ervaren persoonlijke begeleider van Lyceo gaat met uw kind aan de slag om achterstanden in te halen. Helemaal in zijn of haar eigen tempo! Voordat u het weet, is uw zoon of dochter weer helemaal bij met de rest van de klas.

Examentraining
Om ervoor te zorgen dat uw kind zich optimaal kan voorbereiden op de (school)examens, bieden wij de mogelijkheid om een examentraining te volgen. Tijdens een examentraining worden leerlingen in kleine groepen klaargestoomd voor de school- en eindexamens. Een training duurt, afhankelijk van het vak, 2 of 3 dagen. Lyceo laat als enige examentrainer in Nederland jaarlijks de effectiviteit van de trainingen wetenschappelijk toetsen door een onafhankelijke partij, SEO Economisch Onderzoek. Daaruit blijkt dat de examentrainingen van Lyceo bewezen effectief zijn. Deelnemers van de examentrainingen scoren gemiddeld 0,9 punt hoger op het centraal examen voor het vak waarvoor zij een training hebben gevolgd. Lyceo werkt met eigen ontwikkeld lesmateriaal, dat elk jaar geheel wordt vernieuwd en aangepast.

Waar?
De huiswerkbegeleiding vindt plaats in het schoolgebouw van het Antoniuscollege aan de John Mottstraat 2-4 in Gouda. Lokaal A6.

Meer weten?
Voor meer informatie; bekijk https://www.lyceo.nl/vestigingen/gouda/gouda-antoniuscollege/ of neem contact op met vestigingscoördinator Sterre de Ruiter via +31 6 18619342 of Sterre.deruiter@lyceo.nl