Het schooljaar

Kennismakingsgesprek

In de tweede schoolweek van het schooljaar nodigt de coach iedere leerling met zijn/haar ouders uit voor een kennismakingsgesprek. Een paar weken later is er voor specifieke jaarlagen een algemene informatieavond waar verteld wordt hoe het onderwijs en het programma er in de betreffende jaarlaag of klas uitziet. De ouders/verzorgers kunnen tijdens elk voortgangsgesprek met de coach en andere medewerkers over hun kind van gedachten wisselen. Tussentijds contact met de coach is altijd mogelijk via de Antonius app. Het kan ook zijn dat de coach zelf de ouders benadert voor een afspraak.

Lesrooster

Voor het rooster gebruiken we het programma Zermelo. Via een app op de mobiele telefoon, of via de schoolwebsite kunnen de leerlingen dus altijd alle roosterwijzigingen zien. Het rooster in Zermelo is het rooster dat gevolgd moet worden. Het rooster in Somtoday is alleen bedoeld voor de administratie. Het is ook belangrijk dat de leerlingen tijdens de schooldag de Zermelo app in de gaten houden voor actuele en plotselinge les- of lokaalwisselingen en andere mededelingen. In de loop van het jaar wordt het rooster regelmatig aangepast. Leerlingen zijn verplicht deze aanpassingen te volgen en kunnen geen rechten ontlenen aan een eerder rooster voor gemaakte afspraken voor werk of hobby’s. Het hele jaar door dienen leerlingen dus ‘beschikbaar’ te zijn van 07:45 uur tot 17:00 uur (conform leerlingenreglement).

  • Uitleg om in te loggen in Zermelo en om de app te installeren op je mobiel.

De afkortingen van de docenten vind je bij Team.

Roosterwijzigingen

Het bestrijden en voorkomen van lesuitval is speerpunt van ons beleid. We realiseren dit onder andere door projecten en excursies zorgvuldig te plannen en voorspelbare lesuitval zoveel als mogelijk op te vangen. Echter, tussenuren zijn – met name in de bovenbouw – niet altijd te vermijden voor enkele leerlingen. 

Om een aantal redenen kan worden afgeweken van het rooster. Ziekte of scholing van docenten kan zo’n reden zijn. Onderbouwklassen worden dan zo veel mogelijk opgevangen door andere docenten. De leerlingen moeten lesboeken/ studiemateriaal en leesboek voor eventuele tussenuren meebrengen. Als dat kan, wordt een klas van tevoren ingelicht over de afwezigheid van een docent en de waarneming van uitgevallen lessen.

Verkort rooster

In geval van personeelsoverleg, scholing of rapportbesprekingen is er wel les, maar volgens een verkort lesrooster.

Lestijden en vakantierooster

Lestijden
2022 – 2023

Flexuur8.15 – 8.55 uur
Reguliere les 8.55 – 10.15 uur
Pauze 10.15 – 10.35 uur
Reguliere les 10.35 – 11.55 uur
Pauze 11.55 – 12.25 uur
Reguliere les 12.25 – 13.45 uur
Pauze 13.45 – 13.55 uur
Flexuur 13.55 – 14.35 uur
Flexuur 14.35 – 15.15 uur

Vakantierooster voor schooljaar 2022 – 2023

Herfstvakantie22 t/m 30 oktober 2022
Kerstvakantie 24 december t/m 8 januari 2023
Voorjaarsvakantie 25 februari t/m 5 maart 2023
2e paasdag 10 april 2023
Meivakantie 22 april t/m 7 mei 2023
Hemelvaart 18 en 19 mei 2023
Tweede pinksterdag 29 mei 2023
Zomervakantie 8 juli t/m 20 augustus 2023

Vakantierooster voor schooljaar 2023 – 2024

Herfstvakantie14 t/m 22 oktober 2023
Kerstvakantie23 december t/m 7 januari 2024
Voorjaarsvakantie17 t/m 25 februari 2024
2e paasdag1 april 2024
Meivakantie20 april t/m 5 mei 2024
Hemelvaart en studiedag9 en 10 mei 2024
Tweede pinksterdag20 mei 2024
Zomervakantie13 juli t/m 25 augustus 2024

Lessentabellen

vakKlas 1Klas 2Klas 3Klas 4Totaal
Nederlands22228
Engels21227
Duits012 2 5
Frans112 2 6
Wiskunde / rekenen22228
Geschiedenis112*2*6
Aardrijkskunde11

1,5

2 5,5
Nask 1011,52 4,5
Biologie111,52 5,5
Economie011,52 4,5
CKV/Kckv11103

L.O.11114
Maatschappijleer00101
D&O21--3
TTT keuzeFlexFlexFlexFlex
Skills10--1
D&P002**2**4
CoachuurFlexFlexFlexFlex
Studie-uurFlexFlexFlexFlex
Totaal151515/1615

dikgedrukt = keuzevakken
* = verplicht voor de havo-route
** = verplicht voor de GL-route

De Antonius app

Antoniusmavo XL werkt voor de communicatie met ouders/verzorgers en leerlingen met de Antonius app. Daarmee hebben we één centraal communicatiekanaal voor ouders en leerlingen in de vorm van een mobiele app (iOS/Android), die kanalen als mail, Whatsapp, (nieuws)brieven en papieren/PDF formulieren zal vervangen. In de app:

  • bekijkt u al het nieuws van de school;
  • meldt u uw zoon/dochter ziek en beter;
  • ontvangt u acties, zoals formulieren en afspraakplanners die u in de app kunt invullen;
  • kunt u via berichten makkelijk vragen stellen aan de school en de coach en krijgt u met notificaties mededelingen binnen voor de klas of de jaarlaag van uw kind(eren);
  • geeft u aan binnen welke tijdstippen u deze notificaties wel/niet wil ontvangen.

Veelgestelde vragen over de Antonius app door ouders

Op welke apparaten kan ik de app installeren?

U kunt de app installeren op uw smartphone (iPhone of Android-smartphone) of tablet (iPad of Android-tablet). Als u de app (nog) niet hebt geïnstalleerd, krijgt u de berichten en acties die door de school en coach naar u worden verstuurd gewoon per e-mail. De acties zijn ook via e-mail in te vullen en komen bij de school/tutor aan in de app. U krijgt dan echter niet de nieuwsberichten van de school te zien.

Kan ik de app op meerdere apparaten gebruiken?

Zeker! Als u de app ook op een ander apparaat wilt installeren, bijv. op uw tablet of smartphone van uw partner, dan kunt u gewoon inloggen met hetzelfde e-mailadres. Alle notificaties komen op beide apparaten aan en de berichten en acties worden automatisch gesynchroniseerd.

Hoe open ik een PDF-bestand?

Als u een PDF-bestand niet kunt openen via de app zelf, kunt u de link ingedrukt houden om het linkadres te kopiëren. Als u dit linkadres vervolgens plakt in een internetbrowser (bijv. Chrome of Firefox) kunt u het PDF-bestand zien.

Hoe kan ik inloggen?

We koppelen uw account aan uw e-mailadres uit de schooladministratie. Als u inlogt op de app, bevestigt u dat u toegang hebt tot dat e-mailadres: u vult het adres in en ontvangt direct een mail met een link waarop u moet klikken. Zo heeft u één wachtwoord minder! Heeft u de e-mail om in te loggen niet gekregen? Kijk voor de zekerheid in uw Ongewenst/Spam map.

Ik kan via mijn smartphone/tablet niet bij mijn e-mail. Wat nu?

Geen zorgen, u kunt de e-mail ook op een ander device openen. Zolang u de app op uw smartphone/tablet open houdt, wordt u gewoon ingelogd als u op de link in de e-mail klikt. Vanaf welk device dan ook. Elke keer dat u probeert in te loggen, wordt er een nieuwe e-mail gestuurd.

Hoe kan ik uitloggen?

Onder het tabblad 'Instellingen' in de app, ziet u rechtsboven een slotje. Als u daarop tikt wordt u uitgelogd.

Hoe contacteer ik de school?

De school contacteren kan op verschillende manieren:

Via de Antonius app: Ga naar het 'Berichten' tabblad, en klik op het icoon rechtsboven. U kunt vervolgens kiezen of u de coach van uw kind of de schooladministratie een bericht wilt sturen.

Met wie kan ik contact opnemen via de app?

Via de app heeft u contact met de coach(es) van uw kind(eren) en kunt u vragen stellen aan de centrale contactpersoon van de school over praktische zaken. Om een gesprek te starten via de app, gaat u naar het derde tabblad (Inbox). Hier vindt u rechtsboven een icoontje waarmee u een nieuw gesprek start.

Hoe archiveer ik een bericht?

U archiveert een bericht door naar links te swipen in de inbox of door in het bericht op het 'archiveer'-icoontje rechtsboven te tikken. Als een medewerker van de school een gesprek archiveert, kunt u daar later niet meer op reageren. Wilt u alsnog een bericht sturen, dan kunt u een nieuw gesprek beginnen.

Hoe kan ik mijn antwoord op een actie wijzigen?

Als u een formulier of afsprakenplanner hebt ingevuld, kunt u deze zelf niet meer wijzigen. Wel kan je de verzender een bericht sturen om te vragen uw reactie aan te passen. Dat kan snel door in de actie op het '...' icoontje rechtsboven te tikken en de optie 'Verzender contacteren' te kiezen.

Ik ontvang een notificatie, maar zie het bericht niet terug in de app?

Soms kan het zo zijn dat u wel een notificatie ontvangt van een bericht, maar dat u deze niet kan openen of niet terug ziet in de app. Je kunt dan het beste de app even helemaal afsluiten en opnieuw openen. Ga naar Berichten, trek het scherm naar onder om de berichten te verversen en wacht even. Ziet u het bericht nog steeds niet? Log dan uit via het slot-icoontje in het laatste tabje en log opnieuw in. Daarna zal de app al uw berichten weer synchroniseren, dit kan eventjes duren.

Hoe werkt het "snoozen" van notificaties?

Via Notificaties (onder Instellingen) kunt u aangeven op welke dagen en/of tijden u geen notificaties wil ontvangen. Heeft u ingevuld dat u de hele dag geen notificaties wil ontvangen? Deze komen dan de volgende ochtend pas aan.

Waarom ontvang ik e-mails van bepaalde berichten en acties?

U krijgt automatisch een reminder als u de app al een tijdje niet hebt gebruikt of een bericht niet hebt gezien. Zo zorgen we ervoor dat u als ouder/verzorger niks mist. Ook als de school ervoor kiest een 'Belangrijk bericht' uit te sturen, ontvangt u deze met pushnotificatie in de app én per e-mail.

De e-mails van de Antonius app komen in mijn spambox, wat nu?

Hoe vervelend het ook is, het komt wel eens voor dat de e-mails van de Antonius app in de Ongewenst/Spam map terecht komen. Dit komt omdat er vanuit de Antonius app veel automatische e-mails worden verstuurd. Als u deze e-mails markeert als 'geen spam', voorkomt u dat dit in de toekomst nog eens gebeurt.

Ik ontvang geen notificaties, wat nu?

Dit kan aan een aantal zaken liggen. Onder 'Notificaties' in de app kunt u uw notificaties testen. Helpt dat niet, check dan eerst de instellingen van je telefoon of tablet.

Op iPhone/iPad: ga naar de Instellingen app, tik op Berichtgeving, tik op Antonius app, en zorg dat 'Sta berichtgeving' toe ingeschakeld is, en dat meldingen weergegeven worden in het Berichtencentrum.

Op Android: ga naar het onderdeel Meldingen in de Instellingen app, zoek Antonius app, en zorg dat zowel 'Meldingen weergeven' als 'Berichten' ingeschakeld zijn.

Ik zie dat ik het secundaire contact voor de school ben, wat betekent dit?

Soms staan er twee ouders/verzorgers in de schooladministratie voor één leerling. De ouder/verzorger die in de schooladministratie staat geregistreerd als het eerste contact, is in de app het primaire contact voor de school en coach. Dat betekent dat diegene altijd de berichten van de school en coach ontvangt.

Het tweede contact in de schooladministratie, wordt in de app automatisch het secundaire contact. De school en mentoren sturen berichten meestal uit naar beide contacten, maar het kan voorkomen dat de school of coach contact zoekt met één ouder/verzorger. In de app is dat automatisch het primaire contact, tenzij de school of coach dat anders aangeeft. 

Acties komen altijd aan bij beide contacten en kunnen maar één keer per leerling worden ingevuld, door een van beide contacten. Beide contacten kunnen ook terugzien wat er is ingevuld. Als u wilt aanpassen wie van de ouders/verzorgers het primaire contact is, moet dit in schooladministratie worden geregistreerd.

Hoe gaat de app om met mijn privacy?

We onderschrijven het privacy convenant dat o.a. door de VO-raad, PO-Raad en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is opgesteld. Dat betekent dat de Antonius app onder andere de daarin gestelde veiligheidsmaatregelen implementeert in overleg met de school. Derde partijen krijgen nooit toegang tot de persoonsgegevens en data die de school ons verstrekt, behalve als de school ons dit nadrukkelijk verzoekt.

Veelgestelde vragen over de Antonius app door leerlingen

Wat is de Antonius app?

De Antonius app is een schoolbreed communicatiemiddel. Via deze app blijf je up-to-date van al het nieuws in en rondom school, kan je je vragen kwijt en ontvang je belangrijke berichten en formulieren van o.a. coaches en de administratie.

Op welke apparaten kan ik de app installeren?

Je kan de app installeren op je smartphone (iPhone of Android-smartphone) of tablet (iPad of Android-tablet). Als je de app (nog) niet hebt geïnstalleerd, krijg je de berichten en formulieren die door de school en mentor naar je worden verstuurd gewoon in je schoolmail. Je krijgt dan echter niet de nieuwsberichten van de school te zien.

Kan ik de app op meerdere apparaten gebruiken?

Zeker! Als je de app ook op een ander apparaat wilt installeren, bijv. op je tablet, dan kan je gewoon inloggen met hetzelfde e-mailadres. Alle notificaties komen op beide apparaten aan en de berichten en formulieren worden automatisch gesynchroniseerd.

Wat kunnen mijn ouders met de Antonius app?

Je ouder(s) wordt/worden door de school uitgenodigd om de app te installeren. Zij kunnen ook het nieuws volgen, communiceren met de coach en school en daarnaast formulieren invullen en oudergesprekken inplannen.

Hoe open ik een PDF-bestand?

Als je een PDF-bestand niet kunt openen via de app zelf, kan je de link ingedrukt houden om het linkadres te kopiëren. Als je dit linkadres vervolgens plakt in een internetbrowser (bijv. Chrome of Firefox) kun je het PDF-bestand zien.

Hoe kan ik inloggen?

We koppelen je account aan je school-emailadres. Als je inlogt op de app, bevestig je dat je toegang hebt tot dat e-mailadres: je vult het adres in en ontvangt direct een mail met een link waarop je moet klikken. Zo heb je één wachtwoord minder!

Heb je de e-mail om in te loggen niet gekregen? Kijk voor de zekerheid in je Ongewenst/Spam map.

Mijn e-mailadres wordt niet herkend. Wat nu?

Je wordt voor de app uitgenodigd op je school-emailadres dat bekend is bij de schooladministratie. De uitnodiging voor de app ontvang je per e-mail. Heb je deze uitnodiging nog niet gehad? Dan kan je ook nog niet op de app inloggen. Vraag dan na bij de schooladministratie wanneer je deze uitnodiging ontvangt.

Heb je de uitnodiging wel gehad, maar kan je nog steeds niet inloggen? Kijk voor de zekerheid of het e-mailadres goed is gespeld.

Ik kan via mijn smartphone/tablet niet bij mijn e-mail. Wat nu?

Geen zorgen, je kan de e-mail ook op een ander device openen. Zolang je de app op je smartphone/tablet open houdt, word je gewoon ingelogd als je op de link in de e-mail klikt. Vanaf welk device dan ook. Elke keer dat je probeert in te loggen, wordt er een nieuwe e-mail gestuurd.

Hoe kan ik uitloggen?

Onder het tabblad 'Instellingen' in de app, zie je rechtsboven een slotje. Als je daarop tikt word je uitgelogd.

Hoe contacteer ik de school?

Via de app: Ga naar het 'Berichten' tabblad, en klik op het icoon rechtsboven. Je kunt vervolgens kiezen of je de coach of de schooladministratie een bericht wil sturen.

Met wie kan ik contact opnemen via de app?

Via de app heb je contact met je coach en kan je vragen stellen aan de centrale contactpersoon van de school over praktische zaken. De coach kan eventueel ook een groepsgesprek aanmaken met je klas. Eventueel zijn er ook andere contactpersonen beschikbaar (bijv. een leerjaarcoördinator of decaan), als de school deze aan je heeft toegewezen. Contact met vakdocenten gaat via Teams of mail.

Om een gesprek te starten via de app, ga je naar het derde tabblad (Inbox). Hier vind je rechtsboven een icoontje waarmee je een nieuw gesprek start.

Waarom kan ik geen gesprekken met andere leerlingen starten?

De app is bedoeld om het contact tussen de school, coach en ouders/leerlingen te versimpelen.

Hoe archiveer ik een bericht?

Je archiveert een bericht door naar links te swipen in de inbox of door in het bericht op het 'archiveer'-icoontje rechtsboven te tikken. Als een medewerker van de school een gesprek archiveert, kan je daar later niet meer op reageren. Wil je alsnog een bericht sturen, dan moet je een nieuw gesprek beginnen.

Hoe kan ik mijn antwoord op een formulier wijzigen?

Als je een formulier of afsprakenplanner hebt ingevuld, kan je deze zelf niet meer wijzigen. Wel kan je de verzender een bericht sturen om te vragen je reactie aan te passen. Dat kan snel door in het formulier op het '...' icoontje rechtsboven te tikken en de optie 'Verzender contacteren' te kiezen.

Ik ontvang een notificatie, maar zie het bericht niet terug in de app?

Soms kan het zo zijn dat je wel een notificatie ontvangt van een bericht, maar dat je deze niet kan openen of niet terug ziet in de app. Wat nu? Je kan dan het beste de app even helemaal afsluiten en opnieuw openen. Ga naar Berichten, trek het scherm naar onder om de berichten te verversen en wacht even. Zie je het bericht nog steeds niet? Log dan uit via het slot-icoontje in het laatste tabje en log opnieuw in. Daarna zal de app al je berichten weer synchroniseren, dit kan eventjes duren.

Hoe werkt het "snoozen" van notificaties?

Via Notificaties (onder Instellingen) kan je aangeven op welke dagen en/of tijden je geen notificaties wil ontvangen. Heb je ingevuld dat je de hele dag geen notificaties wil ontvangen? Deze komen dan de volgende ochtend pas aan.
Waarom ontvang ik e-mails van bepaalde berichten en formulieren?

Je krijgt automatisch een reminder als je de app al een tijdje niet hebt gebruikt of een bericht niet hebt gezien. Zo zorgen we ervoor dat je als leerling niks mist. Ook als de school ervoor kiest een 'Belangrijk bericht' uit te sturen, ontvang je deze met pushnotificatie in de app én per e-mail.

De e-mails van de Antonius app komen in mijn spambox, wat nu?

Hoe vervelend het ook is, het komt wel eens voor dat de e-mails van de Antonius app in de Ongewenst/Spam map terecht komen. Dit komt omdat er vanuit de Antonius app automatische e-mails worden verstuurd. Als je deze e-mails markeert als 'geen spam', voorkom je dat dit in de toekomst nog eens gebeurt.

Ik ontvang geen notificaties, wat nu?

Dit kan aan een aantal zaken liggen. Onder 'Notificaties' in de app kun je je notificaties testen. Helpt dat niet, check dan eerst de instellingen van je telefoon of tablet.

Op iPhone/iPad: ga naar de Instellingen app, tik op Berichtgeving, tik op Antonius app, en zorg dat 'Sta berichtgeving' toe ingeschakeld is, en dat meldingen weergegeven worden in het Berichtencentrum.

Op Android: ga naar het onderdeel Meldingen in de Instellingen app, zoek Hoy, en zorg dat zowel 'Meldingen weergeven' als 'Berichten' ingeschakeld zijn.

Hoe wordt mijn privacy gewaarborgd?

We onderschrijven het privacy convenant dat o.a. door de VO-raad, PO-Raad en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is opgesteld. Dat betekent dat wij onder andere de daarin gestelde veiligheidsmaatregelen implementeren. Derde partijen krijgen nooit toegang tot deze gegevens.

Onderwijstijd

Sinds augustus 2015 hebben middelbare scholen meer ruimte om zelf, in overleg met de medezeggenschapsraad, de onderwijstijd in te vullen en te spreiden. De nieuwe norm is niet meer per leerjaar, maar geldt voor de hele opleiding. Bij uitval worden lessen waar mogelijk ingevuld door medewerkers van de school.

Urennorm per opleiding

Er is in het voortgezet onderwijs geen urennorm per leerjaar en per leerling meer. De urennorm is vervangen door een urennorm per opleiding. Elke leerling moet een programma kunnen volgen van 3700 uur voor het vmbo. Van onderwijstijd is sprake als:

  • Het gaat om begeleid onderwijs (niet noodzakelijkerwijs begeleid door een docent);
  • Het deel uitmaakt van het voor alle leerlingen verplichte onderwijsprogramma;
  • Het wordt uitgevoerd onder verantwoordelijkheid van onderwijsmedewerkers.

Leerstofoverzicht voor toetsweken

Drie keer per jaar vindt er een toetsweek plaats voor alle leerlingen. Ouders en leerlingen worden hier per brief over geïnformeerd. Welke stof er geleerd moet worden vind je bij 'Documenten' of als je zoekt op 'Leerstofoverzicht'. 

Studiedagen

De studiedagen vindt u in de jaarkalender in de Antonius app.