Leerlingen met een mavo-havo, mavo, of een dubbeladvies kader-mavo kunnen terecht op Antoniusmavo XL. Wij bieden de leerlingen twee jaar de tijd om te onderzoeken of de mbo- of de havo-route het beste bij hen past. De mbo-route biedt de leerling een uitstekende aansluiting op het mbo, het 6-jarige havo-traject geeft de leerling de mogelijkheid in een ander tempo de havo-opleiding af te ronden.
Wij bieden deze routes aan binnen de context van het flexrooster. Het flexrooster biedt de leerlingen de mogelijkheid, onder begeleiding en zich ontwikkelend in de loop van de tijd, keuzes te maken uit het flextijd-aanbod dat op de mavo aangeboden wordt. Zo leren kinderen hoe ze zelf de regisseur van hun leerproces kunnen worden.
Het is onze taak leerlingen klaar te maken voor het echte leven in een steeds veranderende maatschappij. Door de focus te leggen op belangrijke hedendaagse vaardigheden:
- Zorg te dragen voor een veilige, respectvolle en prettige leeromgeving.
- Kinderen tot ontwikkeling te brengen, zelfvertrouwen mee te geven.
- Universele waarden aan te leren, waardoor levensgeluk niet alleen wordt bepaald door economisch succes.
- Onze leerlingen kennis en vaardigheden bij te brengen die zij nodig hebben voor hun toekomst.
- Onze leerlingen twee jaar de tijd te geven om een definitieve route binnen de mavo-opleiding te kiezen en zo de kansengelijkheid binnen het onderwijs te bevorderen.
Antoniusmavo XL is een school waar ‘Kennen, Kunnen en Kiezen’ centraal staat!
Ons onderwijs
Ons onderwijs kenmerkt zich door:
- Positieve, uitdagende aanpak
- Leren en doen, kennis en vaardigheden
- Persoonlijk benadering en eigen leerroute: havo (in 5 of 6 jaar) of mbo
- Flexrooster met studiewerktijd
- Individuele begeleiding
- D&O: doen en ontdekken wat bij je past
- Top Talent Tijd (TTT) (keuzeprogramma)
- Goede vakdocenten
- Vaardigheden voor nu en je toekomst
Flexrooster
Wij hebben gekozen voor het flexrooster. Dit biedt leerlingen de mogelijkheid om voor een deel zelf de dag in te delen. Elke leerling heeft verplicht drie reguliere lessen / vakken per dag van 80 minuten en een huiswerktijd of coachuur van 40 minuten. Daarnaast plannen de leerlingen zelf minimaal 5 flexuren per week in (meer mag ook). Je volgt minimaal twee ST-uren. (stilte tijd uren) Flexuren zijn er voor coaching, TTT (Top Talent Tijd: het cultuur- en talentprogramma), huiswerk maken en extra vakles. Als je al je uren goed benut dan heb je geen huiswerk thuis. Leerlingen leren zo zelf keuzes maken en te plannen. Uiteraard helpt de coach hierbij en stuurt bij wanneer dit nodig is.
De mbo-route en de havo-route op Antoniusmavo XL
De mbo-route
De mbo-route sluit perfect aan op het mbo. Naast kennis staan vaardigheden centraal. Je gaat leren én doen. In de onderbouw maak je kennis met de beroepsvelden, leer je vaardigheden en ben je ook praktisch bezig bij de Doe- & Ontdekblokken. In klas 3 en 4 van de mbo-route ga je met het programma van Dienstverlening en Producten o.a. projectmatig te werk, waarbij praktische vaardigheden centraal staan. Binnen de projecten zijn er keuze mogelijkheden, zodat je ook naar eigen interesse de wereld van werk en beroep gaat ontdekken.
De havo-route
De havo-route kenmerkt zich door de focus op een 6-jarig havo-traject. De aansluiting en voorbereiding op de havo staat centraal. Door aandacht voor havo-vaardigheden in het programma (cognitief en algemeen) werken we aan een naadloze aansluiting op het Antoniuscollege. Tijdens het traject kunnen leerlingen na 1,2 of 4 jaar overstappen naar de havo van het Antoniuscollege, na positief advies van het team en de teamleider. Stap je na 4 jaar over dan heb je alvast het mavo-diploma op zak.
Top Talent Tijd (TTT)
Op Antoniusmavo XL kun je een keuze maken uit ons cultuur- en talentprogramma tijdens de TTT-flexuren. Je kunt o.a. kiezen uit: Looks & Styling, Sport & Move, Green Cooking, Technical Skills en Stylen en Decor.
Internationalisering
Antoniusmavo XL wil leerlingen de mogelijkheid bieden zichzelf te ontwikkelen tot wereldburgers die zich niet alleen bewust zijn van het effect van hun handelen op de rest van de wereld, maar ook nadenken en leren om weloverwogen keuzes te maken waarmee zij hun steentje bijdragen aan een betere wereld. Leerlingen worden op onze school ook gestimuleerd om in actie te komen en serieus na te denken over concrete en reële oplossingen voor belangrijke problemen in de wereld. (Internationale) activiteiten zijn een speerpunt van Antoniusmavo XL. Wij hebben in klas 3 een Europese reis die aansluit bij o.a. de moderne vreemde talen.
Cito VAS
Toets 0 t/m 3 is onderdeel van het Cito Volgsysteem voor voortgezet onderwijs. Met een of meer toetsen van dit systeem kan de school de ontwikkeling van uw kind op de voet volgen. De toetsresultaten worden vergeleken met landelijke normen en vormen een goede basis voor schooladvies en begeleiding. Tijdig bijsturen wordt bijvoorbeeld een stuk gemakkelijker.
Met de toetsen kan de school nagaan hoe goed uw zoon of dochter de leerstof beheerst ten opzichte van andere leerlingen die op hetzelfde niveau functioneren. Op die manier krijgt de school inzicht in waar uw kind op dat moment staat in zijn ontwikkeling. Blijkt onverhoopt dat uw zoon of dochter een voorsprong of lichte achterstand heeft op een bepaald gebied qua kennis of vaardigheid, dan kunnen de docenten daar tijdig op inspelen. Zo krijgt uw kind de beste kans om van zijn schoolloopbaan een succes te maken.
De toetsen
Toets 0, Toets 1, Toets 2 en Toets 3 brengen op vier momenten het niveau en de voortgang van uw kind in beeld:
• Toets 0 aan het begin van de eerste klas
• Toets 1 tegen het eind van de eerste klas
• Toets 2 tegen het eind van de tweede klas
• Toets 3 halverwege de derde klas
Wat wordt getoetst?
In de toetsen zijn de volgende vaardigheden opgenomen:
• Nederlands leesvaardigheid
• Nederlands woordenschat
• taalverzorging
• Engels leesvaardigheid
• Engels woordenschat
• rekenen/wiskunde
Hoe werkt het?
De school bepaalt of alle onderdelen van een toets worden afgenomen. Het complete pakket bestaat uit acht tot tien taken. Het maken van een taak duurt ongeveer één lesuur. Alle opgaven zijn meerkeuzevragen. Uw kind streept het antwoord aan op een antwoordblad. Het is niet nodig om voor de toetsen te oefenen.
Overzichtelijke leerlingrapporten
De school van uw kind stuurt de antwoorden van de toetsen na afname naar Cito. Binnen drie weken ontvangt de school overzichtelijke leerlingrapporten. Die geven aan hoe uw kind de toets heeft gemaakt. Zo weten u en de school hoe uw kind ervoor staat. Bent u benieuwd hoe uw kind de toets heeft gemaakt vergeleken met andere leerlingen? Dat ziet u op het leerlingrapport.
Boven elke kolom op het leerlingrapport ziet u een schooltype staan. Ook het schooltype van uw kind staat daarbij. Bij elke kolom staat onder het kopje Percentiel een score. Die score geeft aan hoe uw kind in het schooltype dat bij die kolom hoort, gescoord heeft vergeleken met andere kinderen van dat schooltype.
Een voorbeeld: heeft uw kind in de kolom vmbo kb bij taalverzorging een percentielscore van 64,
dan heeft 37% van de leerlingen van dit schooltype een hogere score dan uw kind en 63% een lagere score. In de andere kolommen is de percentielscore anders omdat de score van uw kind in die kolommen vergeleken wordt met de scores van kinderen uit een ander schooltype dan dat van uw kind. Maakt uw kind in dezelfde of in de volgende klas opnieuw een toets van het volgsysteem dan kunt u met de ‘vaardigheidsscore’ op de leerlingrapporten de toetsresultaten van uw kind met elkaar vergelijken. Zo ziet u of uw kind vooruitgaat of niet.
Op de achterkant van het rapport vindt u een korte uitleg en een beschrijving van de gebruikte afkortingen.
Meer informatie
Hebt u een vraag of wilt u meer informatie over Toets 0 t/m 3 van het Cito Volgsysteem?
De school vertelt u er graag meer over. Of kijk op www.cito.nl.
Toets 0 t/m 3: een samenhangende serie toetsen voor klas 1, 2 en 3
Wat kan de school met Toets 0 t/m 3?
• het niveau bepalen van hun leerlingen op kernvaardigheden
• de prestaties van hun leerlingen volgen
• de resultaten vergelijken met de referentieniveaus voor taal en rekenen
• de kwaliteit van hun onderwijs in kaart brengen
Doorstroommogelijkheden
Leerlingen met een mavo-diploma stromen door naar het mbo of de havo. Door middel van loopbaanoriëntatie en -begeleiding helpen we de leerlingen een goede keuze te maken.
ICT
Informatie- en computertechnologie is niet weg te denken uit modern onderwijs. Dat geldt zeer zeker voor het Antonius. Wij stimuleren en integreren het computeronderwijs in de lespraktijk van allerlei vakken. We gebruiken naast schoolboeken digitaal lesmateriaal. De leerlingen loggen in bij de ‘uitgever’ en kunnen daar terecht voor het digitale werkboek en verbredings- of verrijkingsmateriaal. Op beide locaties kan zowel door leerlingen als medewerkers van ons wifinetwerk gebruik gemaakt worden.
Wij verwachten van onze leerlingen dat zij beschikken over een laptop. Degenen die nog geen eigen laptop hebben, kunnen deze kopen of huren via Rent Company, een bedrijf waar wij nauw mee samenwerken. Via Rent Company kunt u de laptop verzekeren tegen diefstal en schade, waarbij het bedrijf zorgt voor een leenlaptop.
Studie- en beroepskeuze
Het is voor elke leerling belangrijk de juiste studie- en beroepsrichting te kiezen. Daarom besteedt de school veel aandacht aan beroepskeuzeprocessen. Het traject van loopbaanbegeleiding begint al in de brugklas. We besteden aandacht aan het ontwikkelen van loopbaancompetenties en vaardigheden die de leerlingen nodig hebben om succesvol te kunnen zijn in de wereld van arbeid en beroep. Op onze school worden coachgesprekken gehouden met leerlingen waarin de loopbaancompetenties, vaardigheden en prestaties onderdeel van het coachgesprek zijn. De leerling leert reflecteren en verantwoorde keuzes te maken. Coaches en vakleerkrachten verzorgen lessen die de leerlingen bewust maken van de studiekeuzes binnen de schoolloopbaan en van de vele mogelijke vervolgstudies.
De coach begeleidt de keuze voor een vakprofiel voor in de derde klas vmbo, ondersteund door de decaan. We bezoeken in klas 2 met onze leerlingen de beroepenmanifestatie Go4it. Bij de loopbaanoriëntatie spelen de voorlichtingsdagen op de mbo-opleidingen ook een belangrijke rol. Leerlingen worden in de gelegenheid gesteld daaraan deel te nemen. Ook het invullen van een beroepsinteressetest kan een onderdeel zijn van het traject.
Het Programma van Toetsing en Afsluiting
De toetsen voor het derde en vierde leerjaar worden aangegeven in het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Dit PTA ontvangt uw zoon of dochter aan het begin van het derde leerjaar.
Hieronder zijn de huidige examenreglementen en PTA's als download te vinden.